Koncepcja Centrum Ćwiczeń Motorycznych

Idea Centrum zrodziła się z potrzeby podnoszenia sprawności motorycznej i prowadzeniu programu treningowego, który kompleksowo rozwija wszystkie cechy motoryczne przydatne w każdym sporcie . Centrum ma powstać obok ośrodka jeździeckiego i jest  ukierunkowane na podnoszenie sprawności osób uprawiających liczne dziedziny jeździectwa .

W projektowanym Centrum będzie można prowadzić szeroki wachlarz treningów personalnych zarówno fizycznych jak i psychicznych pod ścisłą opieką certyfikowanych trenerów. Program realizowany w Centrum to właściwie i indywidualnie dobrana aktywność ruchowa, a także odpowiedni program żywieniowy, opieka fizjologów oraz ciągła edukacja prozdrowotna wraz z odnową biologiczną. 

Kręgosłupem funkcjonalnym Centrum, będzie komunikacja pozioma, pionowa i pomieszczenia socjalne . Głównym akcentem architektonicznym widocznym od strony wjazdu na teren Clareny , będzie wejście główne podkreślone portalem wejściowym, kolumną  i klatką schodowa mieszcząca się we wspornikowo wysuniętym w kierunku wejścia pół walcu rys 2 i rys 5.

Na osi wejścia zaprojektowano zespół recepcji i kontroli wejścia, a dalej szatnie , toalety, natryski i pokoje trenerskie.

W zespole socjalnym zaprojektowano toalety , natryski i szatnie dla niepełnosprawnych.

Przy holu wejściowym zaprojektowano także kantynę z miejscem podgrzewania posiłków i tarasem. Jest to sala wielofunkcyjna powierzchni 114 m²

mogąca pełnić funkcje sali konferencyjnej , lub kawiarni.

Do kręgosłupa komunikacyjno socjalnego przylegają dwie sale sportowe- od strony południowo wschodniej hala do gier zespołowych z boiskiem do piłki ręcznej lub 2 boiskami do koszykówki i siatkówki. Od strony północno zachodniej zaprojektowano salę do ćwiczeń motorycznych- z miejscem na bieżnię trawiastą,  tartanową i urządzenia do  treningu całego ciała: stanowiska bramowe , stanowiska do treningu z ciężarami , a także najnowocześniejsze urządzenia które wykorzystują system oporu pneumatycznego.

Na końcu kręgosłupa socjalno- komunikacyjnego zaprojektowano zespół odnowy biologicznej z zespołem saun, stanowiskami masażu wodnego , pokojami masażu i salą wypoczynku.

Na piętrze zaprojektowano zespół sal wielofunkcyjnych pełniących role gabinetów specjalistycznych dla fizjoterapeutów, specjalistów od żywienia, ortopedów i traumatologów. Konstrukcja piętra stwarza możliwość  podzielenia przestrzeni na wiele małych pomieszczeń – jak i wydzielenia dużych sal.   

 

Powierzchnie i kubatury

powierzchnia zabudowy   3288 m²

powierzchnia całkowita    3950 m²

powierzchnia użytkowa    3550 m²

kubatura                          21960 m³

 

Przy tak dużych przedsięwzięciach warto rozważać etapowanie inwestycji. W projekcie indywidualnym centrum sportowego etapowanie zostało zaprojektowane w ten sposób:

  1. Etap I - kolor biały na wizualizacji- to budowa holu wejściowego , zespołu szatni i łazienek, budowa hali ćwiczeń motorycznych. Nad szatniami zaprojektowano zespół sal do konsultacji indywidualnych i pomieszczenie instalacyjne dla centrali wentylacyjnych i ogrzewania-chłodzenia budynku.
  2. Etap II - kolor czerwony- to budynek zespołu SPA , z saunami, gabinetami masażu , wypoczynku, zespołem szatniowo łazienkowym
  3. Etap III- kolor niebieski to hala do rozgrywek gier zespołowych zawierająca boisko do piłki ręcznej.