Projekt indywidualny lonżownika z przedsionkiem i miejscem dla widowni

Wizualizacje pokazują projekt lonżownika średnicy 18m . Przed  wejściem zaprojektowano zadaszenie – coś w rodzaju zadaszonej poczekalni dla wchodzących koni. Przy wejściu także podesty dla obserwacji wnętrza. Problemem dla koni jest zwykle brak dostępności dziennego światła. Zwierzęta boją się wchodzić pod dach bo ich akomodacja dostosowanie do ciemności oka jest o wiele powolniejsza od  ludzkiego i długo się przyzwyczajają do różnicy w oświetleniu. Często obserwowany opór przy wchodzeniu do ciemnej hali ujeżdżalni, lonżownika czy boksu – jest właśnie spowodowany dyskomfortem braku wzrokowej kontroli otoczenia. W końcu w każdej takim ciemnym miejscu może czaić się drapieżnik.

W tym lonżowniku, problem ten został rozwiązany poprzez wprowadzenie pasa świetlików dachowych z płyt wielokomorowego szkła organicznego. Pomiędzy słupami zostały zaprojektowane osłony w formie zdejmowanych na lato zestawów okien . Szyby bezpieczne ze szkła organicznego.